
 
ReliabilityFirst Planning Resource Adequacy Analysis, Assessment and Documentation (BAL-502-RF-03) 30-

Day Comment Period - 09/12/2016 - 10/11/2016 
 

Question 1 Do you agree with the newly added Time Horizons for each Requirement? If not, please provide specific comments on 
why you do not agree with the newly designated Time Horizons. 

 
Consideration 
of Comments 

One commenter agreed with the newly designated Time Horizons.  One commenter indicated that the BAL-502-RF-03 
Standard should be retired.  The SDT disagreed as it is outside the scope of the SAR to determine if the BAL-502-RF-03 
Standards should be retired.  No changes made. 

 
 
Answers Frequency 

Yes 1 
No 1 
Abstain 0 

 
Commenter Answer Comment Response 

Scott Cunningham (OVEC) No The standard should be retired as it 
does not address a reliability need. 
There are adequate market 
incentives to fill the planning reserve 
requirement. 

It is outside of the Standards 
Authorization Request (SAR) to 
determine whether the standards should 
be retired.  During the SAR comment 
period (conducted 04/01/16 – 05/10/16), 
all individuals whom provided 
comments agreed with the scope of the 
SAR.  Furthermore during the “five year 
review” comment period (conducted 
02/29/16 – 03/09/16), all individuals who 
provided comments indicated the 
Standard should be re-affirmed.   
 
Also, the BAL-502-RF-03 standards 
does not require the Planning 
Coordinator to “fill the planning reserve 
requirement”, rather it establishes 
common criteria, based on “one day in 
ten year” loss of Load expectation 
principles, for the analysis, assessment 



 
and documentation of Resource 
Adequacy for Load in the ReliabilityFirst 
Corporation region. 

Sean Bodkin (Dominion) Yes  Thank you. 
 
 

Question 2 Do you agree with the non-substantive changes made throughout the Standard? If not, please provide specific 
comments on why you do not agree with the non-substantive changes made throughout the Standard. 

 
Consideration 
of Comments 

Both commenters agreed with the non-substantive changes.  It was noted, outside of the comment period, that there was 
two non-substantive formatting in Section C (Compliance).  The first issue was the numbering started with a five and it 
should have started with a one.  The second issue was the heading for 1.1 was incorrectly labeled as “Compliance 
Monitoring Authority” when it should have been labeled as “Compliance Enforcement Authority”.  Both non-substantive 
issues have been addressed and reflected in the posted redline version. 

 

 
 
Answers Frequency 

Yes 2 
No 0 
Abstain 0 

 
Commenter Answer Comment Response 

Scott Cunningham (OVEC) Yes  Thank you. 
Sean Bodkin (Dominion) Yes  Thank you. 

 
 

Question 3 Do you agree that the newly added Requirement R3 is responsive to the Directive noted in FERC Order No 747, to 
include a requirement requiring the Planning Coordinator to identify any gap between the needed amount of planning 
reserves defined in Requirement R1.1 and the planning reserves determined from the resource adequacy analysis? If 
not, please provide specific comments on why you do not agree that the newly added Requirement R3 is responsive to 
the FERC Directive. 

 
Consideration 
of Comments 

One commenter agreed with the newly added Requirement R3.  One commenter indicated that there is no requirement 
in any standard to address the gap. The SDT agreed as NERC’s ability to require the building or acquisition of new 
generating capacity, is prohibited by section 215(a)(3) of the FPA.  No changes made. 

 
 



 
Answers Frequency 

Yes 1 
No 1 
Abstain 0 

 
Commenter Answer Comment Response 

Scott Cunningham (OVEC) No Even if the PC identifies a gap, there 
is no requirement in any standard to 
address the gap. There are market 
incentives for resource owners to 
address the planning reserve 
requirement. 

You are correct, if the PC identifies a 
gap, there is no requirement in any 
standard to address the gap.  NERC’s 
ability to require the building or 
acquisition of new generating capacity, 
is prohibited by section 215(a)(3) of the 
FPA and thus no corresponding 
requirement is proposed.   
 
Furthermore, the addition of the new 
requirement R3 was a result of a 
Directive noted in FERC Order No 747. 

Sean Bodkin (Dominion) Yes  Thank you. 
 
 

Question 4 Do you agree with the newly included Measure M3? If not, please provide specific comments on why you do not agree 
with the newly included Measure M3. 

 
Consideration 
of Comments 

One commenter agreed with the newly added Measure M3.  One commenter indicated that there is no requirement in 
any standard to address the gap. The SDT agreed as NERC’s ability to require the building or acquisition of new 
generating capacity, is prohibited by section 215(a)(3) of the FPA.  No changes made. 

 
 
Answers Frequency 

Yes 1 
No 1 
Abstain 0 

 
Commenter Answer Comment Response 

Scott Cunningham (OVEC) No Similar to the above question, the 
PC may document load and 

You are correct, if the PC identifies a 
gap, there is no requirement in any 



 
resources, but there is no 
requirement in the standards to 
address any gaps. 

standard to address the gap.  NERC’s 
ability to require the building or 
acquisition of new generating capacity, 
is prohibited by section 215(a)(3) of the 
FPA and thus no corresponding 
requirement is proposed.   
 
Furthermore, the addition of the new 
requirement R3 was a result of a 
Directive noted in FERC Order No 747. 

Sean Bodkin (Dominion) Yes  Thank you. 
 
 

Question 5 Do you agree with the newly included Violation Severity Levels (VSLs) for Requirement R3? If not, please provide 
specific comments on why you do not agree with the newly included VSLs for Requirement R3. 

 
Consideration 
of Comments 

One commenter agreed with the newly added VSLs.  One commenter indicated these standards must function in a 
market environment, market incentives should address the requirements. The SDT noted that the BAL-502-RF-03 
standards does not require the Planning Coordinator to “fill the planning reserve requirement”, rather it establishes 
common criteria, based on “one day in ten year” loss of Load expectation principles, for the analysis, assessment and 
documentation of Resource Adequacy for Load in the ReliabilityFirst Corporation region.  The SDT also noted NERC’s 
ability to require the building or acquisition of new generating capacity, is prohibited by section 215(a)(3) of the FPA.  No 
changes made. 

 
 
Answers Frequency 

Yes 1 
No 1 
Abstain 0 

 
Commenter Answer Comment Response 

Scott Cunningham (OVEC) No Given that these standards must 
function in a market environment, 
market incentives should address 
the requirements. If they do not, we 
should not be fostering a market-
driven system. 

Thank you for your comment.  
 
The BAL-502-RF-03 standards does not 
require the Planning Coordinator to “fill 
the planning reserve requirement”, 
rather it establishes common criteria, 



 
based on “one day in ten year” loss of 
Load expectation principles, for the 
analysis, assessment and 
documentation of Resource Adequacy 
for Load in the ReliabilityFirst 
Corporation region. 
 
NERC’s ability to require the building or 
acquisition of new generating capacity, 
is prohibited by section 215(a)(3) of the 
FPA and thus no corresponding 
requirement is proposed.   
 

Sean Bodkin (Dominion) Yes  Thank you. 
 
 

Question 6 Do you agree with the BAL-502-RF-03 Implementation Plan? If not, please provide specific comments on why you do not 
agree with the BAL-502-RF-03 Implementation Plan. 

 
Consideration 
of Comments 

One commenter agreed with the Implementation Plan.  One commenter reiterated comments submitted for question 1 
and 5.  No changes made.  

 
 
Answers Frequency 

Yes 1 
No 1 
Abstain 0 

 
Commenter Answer Comment Response 

Scott Cunningham (OVEC) No See responses to questions 1 and 5. See responses to questions 1 and 5. 
Sean Bodkin (Dominion) Yes   

 


